Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2014
Χειρουργική με νοσηλεία μιας ημέρας
Χειρουργική με νοσηλεία μίας ημέρας

Τι είναι χειρουργική με νοσηλεία μίας ημέρας;
Πρόκειται για οποιαδήποτε χειρουργική παρέμβαση απαιτεί νοσηλεία μικρότερη των εικοσιτεσσάρων ωρών (24 ωρών). Αυτός ο τύπος χειρουργικής περιλαμβάνει από μικροεπεμβάσεις, έως και χειρουργεία μεγάλης βαρύτητας.
 
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί η νοσηλεία μίας ημέρας;
Σημαντικότατοι παράγοντες στην εφαρμογή της χειρουργικής με νοσηλεία μία ημέρας είναι η χειρουργική ομάδα, το νοσηλευτικό ίδρυμα και ο κατάλληλος ασθενής. Αναλυτικότερα, η χειρουργική ομάδα (και όχι μόνο ο χειρουργός) πρέπει να είναι εξοικειωμένη με την χειρουργική μίας ημέρας και να έχει υψηλό όγκο ασθενών. Με αυτό τον τρόπο, περιορίζονται οι επιπλοκές και τα ατυχή συμβάματα συνθήκες απαραίτητες για αυτού του τύπου την χειρουργική. Το νοσηλευτικό ίδρυμα πρέπει να έχει τις κατάλληλες νοσηλευτικές και διοικητικές δομές, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει αυτού του τύπου την χειρουργική που είναι ταχείας διακίνησης. Επιπλέον, τα απαραίτητα υλικά πρέπει να είναι διαθέσιμα σε καθημερινή βάση, ώστε να αποφεύγονται τυχόν καθυστερήσεις. Τέλος, όλοι οι ασθενείς δεν είναι επιλέξιμοι για νοσηλεία μίας ημέρας. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι συνάρτηση κυρίως των υποκείμενων νοσημάτων, αλλά και της εμπειρία της χειρουργικής ομάδας.  

Ποια τα οφέλη από τη χειρουργική με νοσηλεία μίας ημέρας;
Τα οφέλη που προκύπτουν διαπιστώνονται σε τρία επίπεδα: (i) προσωπικά για τον ασθενή, (ii) οικονομικά για τον ασθενή και το ταμείο, και (iii) κοινωνικά. Ειδικότερα, ο ασθενής με αυτό τον τύπο χειρουργικής αντιμετώπισης παρουσιάζει υψηλό αίσθημα ικανοποίησης (που πολύ συχνά φτάνει στα επίπεδα της έκπληξης), το οποίο είναι αποτέλεσμα πληθώρας παραγόντων. Διαπιστώνεται από τον άρρωστο ευελιξία στον προγραμματισμό, που συνοδεύεται από ελαχιστοποίηση του πόνου, της νοσηλείας και του χρόνου ανάρρωσης, με αποτέλεσμα της γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Επιπλέον, η χειρουργική με νοσηλεία μίας ημέρας χαρακτηρίζεται από χαμηλότερο κόστος, που επιμερίζεται σε τρείς συνιστώσες: (i) μειωμένη οικονομική συμμετοχή από τον άρρωστο, (ii) ελαττωμένο συνολικό κόστος για το ταμείο, και (iii) ταχύτερη επανένταξη στο εργασιακό περιβάλλον (σημαντικότατος παράγοντας για τους ελεύθερους επαγγελματίες).  

Ποιες επεμβάσεις γενικής χειρουργικής μπορούν να γίνουν με νοσηλεία μίας ημέρας;
Στα πλαίσια της γενικής χειρουργικής μπορούν να αντιμετωπιστούν με νοσηλεία μία ημέρας οι περισσότεροι τύποι κηλών (βουβωνοκήλες, ομφαλοκήλες, μηροκήλες, κήλες λευκής γραμμής), οι κύστες κόκκυγα, οι υδροκήλες, η αιμορροϊδοπάθεια, τα παραεδρικά συρίγγια και αποστήματα, οι ραγάδες δακτυλίου, τα ογκίδια μαστού, τα μορφώματα του δέρματος και του υποδορίου, οι βιοψίες λεμφαδένων, οι χολοκυστοπάθειες, οι θυρεοειδοπάθειες και οι παραθυρεοειδοπάθειες.  

Τι είναι το σημαντικότερο στη χειρουργική με νοσηλεία μίας ημέρας;
Πληθώρα παραγόντων είναι σημαντική στην επιτυχή αντιμετώπιση των ασθενών με νοσηλεία μίας ημέρας. Είναι ευκολονόητο το γεγονός, ότι οι μικροεπεμβάσεις και οι μικρές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν πρακτικά και από ομάδες χειρούργων (ή μόνους χειρουργός) που δεν είναι εξειδικευμένοι και σε περιβάλλοντα που δεν είναι ιδιαίτερα διαμορφωμένα. Από την άλλη, οι μεσαίες και μεγάλες επεμβάσεις (π.χ ολική θυρεοειδεκτομή) για να γίνουν με ημερήσια νοσηλεία απαιτούν μία τριπλή συνθήκη: (i) εξειδικευμένη ομάδα με υψηλό όγκο ασθενών, (ii) νοσηλευτικό ίδρυμα δομημένο και χωρίς ελλείψεις σε έμψυχο και υλικοτεχνικό υλικό και (iii) βέλτιστη επικοινωνία μεταξύ ασθενούς και θεραπευτικής ομάδας. Η στενή σχέση και αρμονική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην χειρουργική μίας ημέρας με τον ασθενή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας σε αυτή την μοντέρνα προσέγγιση της κλασσικής χειρουργικής.



  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: